4 misverstanden over payrolling

Veel ondernemers durven de stap naar payrolling nog niet te zetten, omdat ze niet precies weten wat het inhoudt of omdat er hierover veel misverstanden circuleren. Maar onbekend maakt onbemind. De vier meest voorkomende misverstanden over payrolling worden hieronder weerlegt.

1. Werknemers willen geen payrolling

Veel bedrijven gaan er al meteen vanuit dat hun personeel payrolling niet ziet zitten. Maar payroll bedrijven moeten werknemers minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden bieden. Ook het arbeidsverleden en de opgebouwde rechten van het personeel worden door het payroll bedrijf overgenomen. Het is belangrijk dat werknemers hierover goed geïnformeerd worden.
Daarnaast denken veel werknemers dat ze minder binding zullen hebben met het bedrijf. Maar in de praktijk zien we dat de binding afhangt van de werksfeer. Als de relatie tussen de werknemer en het bedrijf goed is, dan zal payrolling daar niets aan veranderen.

2. Payrolling is duur

Er wordt vaak gedacht dat payrolling een grote hap uit uw budget betekent. En ja, er zijn inderdaad kosten aan payrolling, maar in ruil hiervoor besteedt u de volledige personeelsadministratie uit en verkleint u het ondernemersrisico. U zou payrolling kunnen beschouwen als een soort verzekering voor het hebben van personeel; bij vakantie en arbeidsongeschiktheid wordt het gewoon doorbetaald en u krijgt geen factuur. Gemiddeld zijn studenten 2% goedkoper op de payroll en vaste medewerkers 2% tot 3% duurder.

3. Payrolling is enkel voor grote bedrijven

Velen gaan ervan uit dat payrolling enkel bedoeld is voor grote bedrijven. Maar ook voor MKB’s en zelfs voor bedrijven met maar één medewerker is payrolling geschikt. Niet alleen het overnemen van de administratie, maar vooral ook de zekerheid dat er bij ziekte geen factuur wordt gestuurd, is een grote opluchting. Want voor kleinere MKB’s is ziekte een flinke aanslag op de financiële buffers.

4. Onduidelijke kosten

Werkgevers denken vaak dat het overzicht van hun kosten minder duidelijk zal worden. Maar een payroll onderneming kan voor u de exacte factuurprijs berekenen zodat u niet voor verrassingen komt te staan en precies weet wat uw maandelijkse kosten zijn. Deze factuurprijs wordt berekend op basis van het bruto-uurloon maal een opslagfactor. In deze factor zitten de administratie, de werkgeverslasten, de vergoeding en de verloning voor de payroller.