Salarisadministratie vs. payrolling: wat is het verschil?

Salarisadministratie, payrolling… Vaak worden ze met elkaar verward. Toch zijn er grote verschillen tussen beide.

Juridische verantwoordelijkheid

De salarisadministratie van uw werknemers neemt elke maand heel wat tijd in beslag. Maar u kunt die administratieve rompslomp uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf (bijvoorbeeld een boekhoudkantoor). In dat geval behoudt u het juridische werkgeverschap ten aanzien van uw medewerkers.

Wil u nog een stap verder gaan, dan kunt u kiezen voor een payroll constructie. Niet alleen de loonverwerking, maar ook de arbeidsrechtelijke risico’s neemt het payrolling bedrijf van u over. Het juridisch werkgeverschap komt dan bij de payrolling firma te liggen. Uw werknemers komen wettelijk gezien in dienst van het payroll bedrijf, maar u als ondernemer behoudt wel de bevoegdheid over het personeel.

Meer flexibiliteit

Payrolling biedt u meer flexibiliteit en vrijheid. Aangezien uw personeelsleden juridisch gezien niet voor u werken, hoeft u hun loon niet te betalen bij bijvoorbeeld langdurige ziekte.

Tijdwinst

Uiteraard levert het uitbesteden van de salarisadministratie u tijdwinst op. U hoeft zich niet langer bezig te houden met administratieve rompslomp, maar kunt zich focussen op essentiële zaken.

Bij payrolling is die tijdwinst uiteraard nog groter. U hebt immers geen personeel in dienst, maar de werknemers werken wel voor uw bedrijf. Met payrolling geniet u dus alleen nog van de voordelen van uw personeel.