Payroll vs. uitzendbureau: zoek de 3 verschillen

In grote lijnen hebben payrolling en uitzendwerk wel wat met elkaar gemeen. Hierdoor worden de twee vaak met elkaar verward. Dus wat is nu precies het verschil tussen payrolling en uitzendwerk?

Geen werving en selectie

Het payrollbedrijf houdt zich niet bezig met de werving en selectie van werknemers. Dit behoort tot het takenpakket van de feitelijke werkgever. De dienstverlening van een payrolling bedrijf is dus anders dan die van een uitzendbureau. Een uitzendbureau wordt namelijk ingeschakeld wanneer er vraag is naar tijdelijk personeel.

Geen allocatiefunctie

Payrolling heeft niet als doel om vraag en aanbod van tijdelijke arbeid op de arbeidsmarkt bij elkaar te brengen. Een werkzoekende kan zich dus niet inschrijven bij een payrolling bedrijf om geplaatst te worden bij een werkgever. Een werknemer treedt pas in dienst bij een payrollbedrijf nadat de feitelijke werkgever hem heeft aangenomen. Daarna sluit de feitelijke werkgever een overeenkomst van opdracht met het payrolling bedrijf dat zich verbindt om de werknemer in dienst te nemen en ter beschikking te stellen van de feitelijke werkgever.

Exclusiviteit voor werkgever

De werknemer wordt door het payrolling bedrijf exclusief ter beschikking gesteld van de feitelijke werkgever met wie de overeenkomst gesloten werd. Hij kan dus niet uitgeleend worden aan andere werkgevers. De opdracht is vaak van langere duur in tegenstelling tot uitzendwerk dat tijdelijk is en steeds bij een andere werkgever.

Ontdek wat payrolling voor uw bedrijf kan doen

Vraag via bovenstaand formulier gratis en vrijblijvend offertes aan.