Kan ik mijn werknemers zomaar op de payroll zetten?
Payroll zit in de lift. Er zijn meer dan 180.000 payrollers op de markt en dat aantal blijft stijgen. Maar kunt u als werkgever uw werknemers zomaar overplaatsen naar een payroll bedrijf?
Flexibele werkkrachten
Werkgevers kiezen er steeds vaker voor om hun werknemers over te plaatsen naar een payrollbedrijf en ze weten goed waarom. Payroll laat hen namelijk toe werknemers flexibel in te zetten en bovendien worden hen de administratieve lasten uit handen genomen. Het werkgeverschap is namelijk veel complexer en risicovoller geworden. De werknemers blijven dus hetzelfde werk doen, maar de loonbetaling gebeurt via het payrollbedrijf dat de formele werkgever wordt. Als er geen werk meer is, kan het payroll contract gemakkelijk beƫindigd worden.
Allemaal erg positief, maar een werknemer dient natuurlijk ook beschermd te worden. Voor hem is deze constructie vaak verwarrend en payroll kan ook afbreuk doen aan zijn rechtspositie. De werknemer behoudt per definitie zijn arbeidsrechten, maar omdat hij meestal onder een andere cao valt, zal hij bepaalde vergoedingen mislopen.
Bescherming payroller
Daarom moet de werkgever bij een wissel naar payroll de werknemer duidelijk informeren over de gevolgen. Daarnaast heeft de werkgever ook een duidelijke en ondubbelzinnige verklaring nodig van de werknemer dat hij instemt met de overplaatsing.
Omdat werken op payroll basis niet apart wettelijk is vastgelegd, is er juridisch weinig bescherming voor medewerkers en heerst er ook veel onduidelijkheid. Dit leidde meermaals tot conflicten en rechtszaken. Dankzij de Wet Werk en Zekerheid krijgen payroll krachten meer (ontslag)bescherming, wat tot minder onduidelijkheden zou moeten leiden.
Ontdek ook wat payrollen voor uw bedrijf kan betekenen.
Vul bovenstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat.